Skolebesparelser? Dumt og unødvendigt!

Børnene og de unge er og bliver vores fremtid. Det er ikke et nyt synspunkt. Og det bliver nok svært at finde nogen som helst, som vil erklære sig uenig i det. Heller ikke det siddende flertal i Hvidovre Kommune. Alligevel har det samme flertal lagt op til, at der skal spares et millionbeløb på folkeskolen.

Besparelsen skal hentes ved at den enkelte lærer skal undervise mere. Hokus pokus filihankat – samme undervisning for et mindre beløb!

Javel ja – meget snævert set. Men kun på den betingelse, at man ser bort fra at ordentlig under­visning nødvendigvis består af andet end en lærer, som står og siger kloge ord til eleverne. Sagen er nemlig den, at landsdækkende regler og aftaler forhindrer, at man kan sætte lærerne til at ”løbe stærkere”, bruge mindre tid på forberedelse, eller hvad man nu kunne forestille sig i den retning. Og hvor klogt ville det i øvrigt også være?

Lad mig komme med kommentarer til nogle af de besparelser, man kunne forestille sig:

– Skole/hjemsamarbejdet er en utroligt vigtig del af skolearbejdet. Vi forældre kan nu engang ikke støtte børnene på den rigtige måde i deres udvikling og uddannelse, hvis det ikke sker et tæt samarbejde med skolen. Og det kan vel heller ikke udelukkes, at vi en gang imellem kan bidrage til at lærerne forstår børnene og deres situation bedre?

– Klasserejser og sociale arrangementer er også vigtige. Der er vel ingen tvivl om, at den slags giver muligheder for at styrke de sociale elementer – og dermed børnenes udvikling og uddannelse?

– Læsevejledere, IT-vejledere den slags. Det havde vi vist ikke så meget af dengang, jeg gik i folkeskolen. Alligevel kan jeg godt regne ud, at man ikke kan spare på den slags, uden at det får konsekvenser!

– Lærernes efteruddannelse. Er det ikke indlysende, at den slags er en god og nødvendig investering?

– SSP-samarbejdet. Altså helt ærligt! Er der virkeligt nogen, som tror, at vi ustraffet kan spare på de ”pebernødder”, som bruges til den slags kriminalitetsforebyggende arbejde? Børnene (læs: nogle af dem) kommer til at betale prisen i form af en ”rigtigt skæv start”. Og hvem får regningen for genop­retning efter hærværk og anden kriminalitet?

Konklusionen må vist være ganske klar: Det er dybt betænkeligt at gennemføre disse besparelser. For ikke at sige ”dumt”. Og nødvendige er de heller ikke. De ”manglende” penge kan godt ”tages af budgettet” – også uden straffeaktioner fra regeringens side.

Med andre ord: Den ”smarte” manøvre med at ”få mere ud af den enkelte lærer” vil helt sikkert medføre nogle alvorlige omkostning for os og vore børn. Og hvad hjælper så alverdens hensigtserklæringer om, at vi vil prioritere børnene og deres uddannelse højt?

Udgivet i Læserbreve, Skoler

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*