Mad på bordet!

Vi ved det jo godt.

Vi spiser alt for meget slik, sukker og fedt.For lidt grøntsager og frugt og vi bevæger os for lidt. Ikke alle men de fleste. Det sætter sig og en fedme epedemi er igang.

Her i Danmark er det sådan 80% af børn og unge spiser for meget fedt og sukker og alt for lidt frugt og grønt. Tallene kommer fra Hjerteforeningen. Hvorfor er det problem?

En af grundene er at det giver indlæringsproblemer i skolen og dårlig social adfærd og et andet er, at det er usundt og giver en forringelse af livschancer, herunder reducere antal leveår og meget andet.

Hvorfor er udviklingen blevet sådan? Det er en blanding af for lidt motion og fysisk arbejde og for dårlig kost. Undersøgelser viser også at der en social slagside. De fattigste børn får også den ringeste mad. Hvad kan vi gøre?

Det er der mange bud på og her er ét forslag: Gratis sund skolemad. SF foreslår, at der skal udleveres gratis sund mad til alle børn i daginstitutioner og skoler. God sund (og lækker) mad til ungerne øger koncentration og arbejdslysten i skolen. Det modsatte gør dem irriterede og socialt utilpassede. Det viser alle undersøgelserne fra forskere i området.

I de lande vi sammenligner med er gratis sund skolemad flere steder en realitet f.eks. Sverige og Finland. Det er forresten også de lande, der klarer sig bedst i PISA undersøgelserne. Der er simpelthen en dokumenteret sammenhængen mellem en fornuftig sund kost (og motion) sammensætning og evne til at lære fagligt og socialt.

Socialdemokraterne på landsplan støtter det også på papiret (eller på deres centrale hjemmeside). De Konservative har klart meldt ud, at de bestemt ikke støtter det.Så ved vi det!

På skolerne i Hvidovre har vi fået et sølle kompromis – madboderne med et meget begrænset udvalg. Det er for dårligt! Gør noget ved det! Støt forslaget! Flere sunde børn giver en mere effektiv folkeskole. Vi har råd til det.

Har vi råd til at lade være?

Udgivet i Læserbreve, Sundhed

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

SF Hvidovre i pressen
  • Budget 2020 skydes i gang på markedsdagen
    Hvidovre Avis 25. juni 2019
    Skal der flere pædagoger i dine børns daginstitution? Skal der udliciteres mere, så vi kan sætte skatten ned? Få svar på disse spørgsmål og meget mere, når SF og Venstre på lørdag den 29. juni kl. 10.30 skyder debatten om kommunens budget for 2020 i gang på Kæmpernes Markedsdag foran Hvidovre Rådhus. Det foregår i SF’s telt og de to debattører er kommunalbestyrelsesmedlemmerne Torben Nowicki Rasmussen fra Venstre og Anders Wolf Andresen fra SF. Kom og stil dit spørgsmål eller fortæl hvad du synes skattekronerne skal bruges på næste år.
  • 21-årige Kira bliver yngste dansker i Bruxelles: ”Det er helt vildt”
    Lorry 27. maj 2019
    - Det bliver vildt, og jeg er lidt i chok. Sådan lyder de første ord, fra SF’eren Kira Peter-Hansen i telefonen mandag aften. For kort tid siden modtog hun nyheden om, at partifællen Karsten Hønge, der er politisk ordfører i Folketinget, har takket nej til plads i EU-Parlamentet - også selv om folketingsvalget først afgøres 5. juni. I stedet går pladsen altså til 21-årige Kira Peter-Hansen, der til daglig er studerende. Dermed bliver hun det yngste danske medlem nogensinde, og måske bliver hun endda det yngste medlem i hele Europa.