Mad på bordet!

Vi ved det jo godt.

Vi spiser alt for meget slik, sukker og fedt.For lidt grøntsager og frugt og vi bevæger os for lidt. Ikke alle men de fleste. Det sætter sig og en fedme epedemi er igang.

Her i Danmark er det sådan 80% af børn og unge spiser for meget fedt og sukker og alt for lidt frugt og grønt. Tallene kommer fra Hjerteforeningen. Hvorfor er det problem?

En af grundene er at det giver indlæringsproblemer i skolen og dårlig social adfærd og et andet er, at det er usundt og giver en forringelse af livschancer, herunder reducere antal leveår og meget andet.

Hvorfor er udviklingen blevet sådan? Det er en blanding af for lidt motion og fysisk arbejde og for dårlig kost. Undersøgelser viser også at der en social slagside. De fattigste børn får også den ringeste mad. Hvad kan vi gøre?

Det er der mange bud på og her er ét forslag: Gratis sund skolemad. SF foreslår, at der skal udleveres gratis sund mad til alle børn i daginstitutioner og skoler. God sund (og lækker) mad til ungerne øger koncentration og arbejdslysten i skolen. Det modsatte gør dem irriterede og socialt utilpassede. Det viser alle undersøgelserne fra forskere i området.

I de lande vi sammenligner med er gratis sund skolemad flere steder en realitet f.eks. Sverige og Finland. Det er forresten også de lande, der klarer sig bedst i PISA undersøgelserne. Der er simpelthen en dokumenteret sammenhængen mellem en fornuftig sund kost (og motion) sammensætning og evne til at lære fagligt og socialt.

Socialdemokraterne på landsplan støtter det også på papiret (eller på deres centrale hjemmeside). De Konservative har klart meldt ud, at de bestemt ikke støtter det.Så ved vi det!

På skolerne i Hvidovre har vi fået et sølle kompromis – madboderne med et meget begrænset udvalg. Det er for dårligt! Gør noget ved det! Støt forslaget! Flere sunde børn giver en mere effektiv folkeskole. Vi har råd til det.

Har vi råd til at lade være?

Udgivet i Læserbreve, Sundhed

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

Seneste nyt
SF Hvidovre i pressen
  • Genkender ikke dit billede af virkelighedens institutioner
    Hvidovre Avis 11. november 2020
    Kære Anders Wolf Hvis du var Borgmester... Som du skriver flere gange i dit læserbrev, i forrige uges avis, så ville du tale om virkeligheden i børnehøjde.
  • Vi vil gerne med på tur!
    Hvidovre Avis 28. oktober 2020
    Til Marie-Louise Jørgensen, SF, tak for et dejligt positivt indlæg om Hvidovre Havn. Visionært og fuld af farver. Du får rigtig mange gode tanker med og vi kan kun håbe, at andre partier hopper med i båden og også er med på det visionære.