Mad på bordet!

Vi ved det jo godt.

Vi spiser alt for meget slik, sukker og fedt.For lidt grøntsager og frugt og vi bevæger os for lidt. Ikke alle men de fleste. Det sætter sig og en fedme epedemi er igang.

Her i Danmark er det sådan 80% af børn og unge spiser for meget fedt og sukker og alt for lidt frugt og grønt. Tallene kommer fra Hjerteforeningen. Hvorfor er det problem?

En af grundene er at det giver indlæringsproblemer i skolen og dårlig social adfærd og et andet er, at det er usundt og giver en forringelse af livschancer, herunder reducere antal leveår og meget andet.

Hvorfor er udviklingen blevet sådan? Det er en blanding af for lidt motion og fysisk arbejde og for dårlig kost. Undersøgelser viser også at der en social slagside. De fattigste børn får også den ringeste mad. Hvad kan vi gøre?

Det er der mange bud på og her er ét forslag: Gratis sund skolemad. SF foreslår, at der skal udleveres gratis sund mad til alle børn i daginstitutioner og skoler. God sund (og lækker) mad til ungerne øger koncentration og arbejdslysten i skolen. Det modsatte gør dem irriterede og socialt utilpassede. Det viser alle undersøgelserne fra forskere i området.

I de lande vi sammenligner med er gratis sund skolemad flere steder en realitet f.eks. Sverige og Finland. Det er forresten også de lande, der klarer sig bedst i PISA undersøgelserne. Der er simpelthen en dokumenteret sammenhængen mellem en fornuftig sund kost (og motion) sammensætning og evne til at lære fagligt og socialt.

Socialdemokraterne på landsplan støtter det også på papiret (eller på deres centrale hjemmeside). De Konservative har klart meldt ud, at de bestemt ikke støtter det.Så ved vi det!

På skolerne i Hvidovre har vi fået et sølle kompromis – madboderne med et meget begrænset udvalg. Det er for dårligt! Gør noget ved det! Støt forslaget! Flere sunde børn giver en mere effektiv folkeskole. Vi har råd til det.

Har vi råd til at lade være?

Udgivet i Læserbreve, Sundhed

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

SF Hvidovre i pressen
  • Er demokrati en syltekrukke?
    Hvidovre Avis 19. maj 2021
    I har helt ret. I stillede forslag om, at Hvidovre Kommune skulle tilmelde sig og betale kontingent med mulighed for tilkøb af yderligere konsulentydelser i ”Vild med Vilje”. Det skete kort efter et populært TV-program om vild natur og masser af engagerede borgere.
  • Hvorfor undlod hun at stemme?
    Hvidovre Avis 12. maj 2021
    SF havde et forslag på kommunalbestyrelsesmødet den 27. april. Forslaget handlede om, at Hvidovre Kommune sikrer, "at borgerne ikke modtager indgribende afgørelser fra kommunen med digital post i weekends og helligdage eller umiddelbart op til disse". Alt i alt et forslag der fortjener at blive vedtaget i en ny og mere tidssvarende version.