8. marts – rigeligt at kæmpe for!

Den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Det er ikke en uaktuel og forstenet kampdag. Tværtimod så er der masser at kæmpe for – både for mænd og kvinder. Den reelle ligestilling mangler: Kvinder tjener mellem 12% og 20% mindre end mænd, stort set ingen kvinder er topledere og hundredvis af udenlandske kvinder udsættes for daglige, systematiske seksuelle overgreb under slavelignende forhold som prostituerede.

Men ligestilling handler ikke kun om kvinders rettigheder. Ligestilling handler i høj grad også om mænds rettigheder: Mænd har dårligere adgang til barsel end kvinder, langt de fleste “på samfundets bund” er mænd, og drenge klarer sig dårligere i uddannelsessystemet end piger.

Både mænd og kvinder har noget at kæmpe for, og det væsentlige er at det ikke bliver en kamp mod hinanden, men en fælles kamp for mere ligestilling for begge køn. Det handler om, at vi i fællesskab får taget fat om problemerne på arbejdsmarkedet, i uddannelsessystemet og i resten af samfundet. Kvinder skal reelt have den samme løn som mænd, og kvindernes karriere og pensionsopsparing skal ikke sættes i stå fordi de skal føde og på barsel. Samtidig skal arbejdsgiverne og fagforeningerne forstå at mænd også skal have en reel ret til barsel, og en mand der går på barsel skal heller ikke have sine karrieremuligheder ødelagt.

Jeg har blot nævnt nogle få af de uretfærdige uligheder, der eksisterer mellem mænd og kvinder i dag. Derfor er 8. marts ikke kun kvindernes internationale kampdag. Det er begge køns kampdag for reel ligestilling – og den sag gælder i høj grad også mænd!

Anders Wolf Andresen

Medlem af SFU/SF Siden 2000. Valgt til kommunalbestyrelsen i 2009. Statskundskaber. Udviklingskonsulent i Kalundborg Kommune på Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet. Jeg brænder for SF’s folkesocialistiske værdier - og jeg arbejder benhårdt for at føre dem ud i livet som kommunalbestyrelsesmedlem. Jeg håber at kunne fortsætte arbejdet med at gøre Hvidovre til en mere grøn og progressiv velfærdskommune, der tager sig godt af både børn, ældre, socialt udsatte og miljøet.

Udgivet i Ligestilling

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*