Mere demokrati og åbenhed

Grundlovsdag fejrer vi grundlæggende demokratiet i Danmark. Med Grundloven fra 1849 fik vi et folkestyre i stedet for en enevældig konge, og dermed har vi alle mulighed for at få indflydelse på vores hverdag.

I praksis kan det dog være svært at opnå reel indflydelse og medansvar, for det kræver information at kunne tage stilling. Hvis man ikke ved hvad der foregår, eller ikke har adgang til grundlæggende oplysninger, kan man ikke forholde sig til spørgsmålene.

I Hvidovre har vi også demokrati, men udøvelsen af demokrati kan håndteres på mange måder, og selvom det er blevet bedre, er der ligesom mange andre steder også i Hvidovre plads til forbedringer, når talen falder på demokrati, åbenhed og borgerinddragelse.

På trods af de seneste års fremgang dækker de politiske partier ikke så bredt som før i tiden, ligesom aldersfordelingen for medlemmer og aktive ikke følger resten af befolkningens, hvorfor det er nødvendigt med alternativer til at give borgerne reel indflydelse.

SF Hvidovre vil derfor tage initiativ til, at følgende tre hovedpunkter diskuteres i kommunalbestyrelsen, med henblik på at få dem indarbejdet i kommunens fremtidige arbejde:

 1. Oprettelse af et borgerpanel som det kendes fra mange andre kommuner. Borgerpanelet skal inddrages nogle gange om året i forbindelse med relevante sager og spørgsmål, både specifikke og generelle, og skal drives via internettet. Alle borgere, også dem uden internetadgang, skal have mulighed for at deltage.
 2. Paneldebat i forbindelse med budgetlægningen. Der har tidligere været forsøgt afholdt deciderede budgetmøder, men formen skal tilpasses, og det skal afholdes inden budgettet er vedtaget. Hvert parti stiller med en enkelt repræsentant, debatten skal sendes i radioen, og emnet skal være det kommende års budget.
 3. Oprettelse af uafhængigt ungdomsråd. Hvidovre har bl.a. integrationsråd og ældreråd, men ikke et ungdomsråd, som ellers er et oplagt sted at starte, specielt i forhold til ønsket om at fastholde Hvidovre som en dynamisk kommune. Ungdomsrådet skal principielt være åbent for alle unge mellem 12 og 25, evt. opdelt i specifikke udvalg efter behov, og om nødvendigt have tilknyttet budget.

Hvis Hvidovre kommune også i fremtiden skal være i front, er det nødvendigt at vi udvikler os og følger med tiden — ovenstående forslag kan være med til at sikre, at demokratiet i Hvidovre også om 10 år er værd at skrive hjem om, og vi håber at de øvrige partier i kommunalbestyrelsen vil bakke op om dem.

Se også: Mere politisk åbenhed i Brøndby

Morten Høybye Frederiksen

Jeg er født i 1972, og har boet i Hvidovre siden 2005, hvor jeg flyttede hertil sammen med min hustru Katrine Høybye Frederiksen. Jeg har været aktiv i SF gennem snart 20 år, de sidste år også som formand for SF Hvidovre. Samtidig er jeg via SF udpeget som bl.a. domsmand ved Østre Landsret og til repræsentantskabet i Hvidovre Fjernvarme. Jeg interesserer mig specielt for miljø, it-politik og demokrati.

Udgivet i Demokrati, Grundlovsdag

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

SF Hvidovre i pressen
 • Ny kandidat hos SF
  Hvidovre Avis 10. februar 2021
  Kristine Amalie Rostgård har hen over efteråret og vinteren gjort sig bemærket som lokal tovholder for #HvorErDerEnVoksen. Her har hun kæmpet for, at der kommer fokus på normeringerne i Hvidovres daginstitutioner, og at et mere virkelighedstro billede kommer til syne.
 • I det kolde gys for en god sag
  Hvidovre Avis 10. februar 2021
  I lørdags hoppede SF’s lokale folketingskandidat Rasmus Henriksen og borgmesterkandidat Anders Wolf Andresen i det iskolde vand i Hvidovre Havn. Nogle dage i forvejen havde de oprettet en indsamling til Danmarks Indsamlingen, hvor de lovede at tage en svømmetur i det kolde vand, hvis beløbet blev nået. Da målet på 2.500 kr. allerede var nået i fredags, så blev løftet indfriet med højt humør i frostgrader og isfyldt farvand lørdag eftermiddag.