Landbruget skal passe bedre på vores vand og miljø

For et par dage siden foreslog landbruget og deres venner i partiet Venstre at slække på de danske miljøregler, så de kan forurene mere. Påstanden er at det danske mel ikke længere dur til at bage brød af, fordi landmændene ikke må benytte nok kvælstof. Vi ved samtidig at kvælstoffet er uhyre skadeligt for vores vandmiljø. Det kommer kort efter at regeringen har besluttet at forære landmændene yderligere 1 mia. skattekroner.

Personligt undrer jeg mig voldsomt: Jeg har ofte spist økologisk brød og nydt det. Det fejlede ingenting. Så hvordan i alverden kan det konventionelle landbrug have problemer med kvaliteten og vil have lov til at forurene endnu mere, når de økologiske producenter formår at fremstille økologisk mel og brød af god kvalitet?


Politisk mener jeg at landbruget er på den forkerte kurs og deres venner i partiet Venstre må til at indse det. Lars Løkke indsatte i sin nylige regeringsrokade en af landbrugets egne som fødevareminister. Nu vil Venstre så også lige foræret landbruget 1 mia. skattekroner og vil give landbruget lov til at forurene mere. Hvorfor er det at landbruget skal have sådan en særbehandling fremfor mange andre erhverv der lider i finanskrisen?

Vi har i landbruget et erhverv i Danmark, der har oparbejdet en gæld på ca. 350 mia. kr. Det sker på trods af at de får i omegnen af 7-9 mia. kr. i statsstøtte foræret af os, skatteborgerne, gennem EU-støtten. De store røde, økonomiske advarselslamper blinker voldsomt. Den kurs det konventionelle landbrug er på nu er forkert. Vi går mod øget gældsætning, færre arbejdspladser og mere statstøtte. Det almindelige konventionelle landbrug bør eksempelvis tage ved lære af økologerne, der klarer sig økonomisk bedre og som jo bare er så meget bedre for vores miljø. Men grundlæggende er der brug for en helt ny landbrugspolitik.

Landbruget er ikke længere et erhverv der i sin nuværende udformning er afgørende for den danske samfundsøkonomi. Alt efter hvordan man opgør det, så eksporterer Danmark vindmøller for mindst lige så stor værdi, eller mere, end vi eksporterer landbrugsprodukter. Samtidig falder beskæftigelsen i landbruget og de tilknyttede erhverv. At vi nu skulle til at tillade landbruget yderligere muligheder for at forurene og forære dem flere skattekroner er den helt forkerte vej. Det almindelige landbrug skal til at tage ved lære af den måde økologerne behandler miljøet og tjener penge på økologiske kvalitetsprodukter.

Hvordan vi regulerer landbruget er ikke kun et spørgsmål om samfundsøkonomi. Det er i høj grad et spørgsmål om vores miljø, og i den konkrete sag, hvor Venstre vil give landbruget lov til at udlede mere kvælstof et spørgsmål om vores vandmiljø. I Hvidovre påvirkes vores vandmiljø og drikkevand også af landmændene og deres forurening på markerne. Derfor er landmændenes forurening også et anliggende for os. I morgen skal jeg til møde i bestyrelsen Vestegnens Vandsamarbejde. Det ligger mig meget på sinde at sikre rent drikkevand til Hvidovres borgere. Når landmændene derfor overtræder miljøreglerne og sprøjter deres markere med mere pesticider end de må og når de vil hælde mere kvælstof i vores vandmiljø, så vil jeg kæmpe i mod det og selvfølgelig forsøge at gøre dansk landbrug til et moderne, dansk landbrug.

Anders Wolf Andresen

Medlem af SFU/SF Siden 2000. Valgt til kommunalbestyrelsen i 2009. Statskundskaber. Udviklingskonsulent i Kalundborg Kommune på Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet. Jeg brænder for SF’s folkesocialistiske værdier - og jeg arbejder benhårdt for at føre dem ud i livet som kommunalbestyrelsesmedlem. Jeg håber at kunne fortsætte arbejdet med at gøre Hvidovre til en mere grøn og progressiv velfærdskommune, der tager sig godt af både børn, ældre, socialt udsatte og miljøet.

Udgivet i Økonomi, landbrug, Miljø, vand

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*