Der er helt klare regler for hvor mange penge der må bruges til vederlag i de stående udvalg under KB. Hidtil der været en specifik sum penge der kunne bruges til vederlag til udvalgsformænd (i alt 180 % af borgmesterlønnen) og en anden sum penge til vederlagene for menige medlemmer i udvalgene (i alt 110 % af borgmesterlønnen). Dette har resulteret i at udvalgsformændene har modtaget 6-7 gange så stort et vederlag for deres indsats, som de menige medlemmer.
Da vi finder at forskellen i vederlag, ikke står mål med forskellen i arbejdsindsats, mener vi at fordelingsstrukturen bør ændres, således at vederlaget for menige medlemmer hæves.
Formålet med et højere vederlag til udvalgsmedlemmer, er at det i højere grad vil gøre det muligt for eksempelvis almindelige lønmodtagere og enlige forsørgere at engagere sig i kommunalpolitik, og f.eks. gå ned i tid uden at miste forsørgelsesgrundlag.
Økonomi- og Indenrigsministeriet har udsendt ny bekendtgørelse, nr. 1224 af 21/10/2013 om vederlag, diæter, pension m.v. for varetagelsen af kommunale hverv. Denne nye bekendtgørelse giver kommunalbestyrelsen friere rammer til at fastsætte vederlag for udvalgsformand og udvalgsmedlemmer, idet der nu er en samlet pulje penge til vederlag for både formænd og menige medlemmer.
SF mener derfor, at det nu er på sin plads, at ændre vederlagsstrukturen, således at vederlagene fordeles mere ligeligt.
SF foreslår at vederlag for medlemskab af stående udvalg m.fl. og formandskab for stående udvalg m.fl. justeres, så vederlag for udvalgsformænd nedjusteres med 25 % og vederlag for udvalgsmedlemmer opjusteres tilsvarende, idet den samlede ramme for vederlag ikke derved ændres.
Idet den nye Kommunalbestyrelse tiltræder 1. januar, mener vi at det er mest reelt at den selv tager beslutning om dette, i stedet for at den siddende KB, tager en beslutning som den nye KB, så føler trang til at ændre.
Derfor stiller SF ovenstående forslag til det førstkommende Kommunalbestyrelsesmøde i januar 2014.
Skriv et svar