
Niels Ulsing
Landspolitisk har SF meldt ud, at partiet ønsker nedskæringsstop i ældreplejen – en holdning vi fuldt ud deler i SF Hvidovre.
Jeg vil derfor godt rose Social- og Sundhedsudvalget for beslutningen om, at afvise forvaltningens spareforslag på 5,7 mio. inden for ældreområdet.
Der var lagt op til at tilpasse den nuværende visitationspraksis, og det nuværende serviceniveau for hjemmehjælpsmodtagere, for på den måde, at hente de 5,7 mio. Baggrunden er, at der på hverdagsrehabiliteringen i hjemmeplejen ikke er opnået de forventede besparelser.
Mange har glæde af hverdagsrehabiliteringen, men åbenbart ikke nok til at hente besparelsen. Der er åbenbart tale om en markant fejlvurdering, og det kan jo ske, men at forsøge, at lade det gå ud over alle andre hjemmehjælpsmodtagere i form af et ringere serviceniveau, er helt urimeligt.
Vi skal ikke spare på ældreområdet, hvilket også er det, som SF på landsplan signalerer, og derfor foreslår, at der afsættes ekstra beløb til området svarende til den forventede vækst i antallet af ældre i perioden 2015 til 2019, hvilket svarer til ca. 4 mia. Pengene fordeles til kommunerne efter antallet af ældre (aldersvægtet), men udbetales kun, hvis kommunen faktisk øger sine udgifter til ældre i forhold til 2015 budgettet, og dermed gratis kan forbedre forholdene for kommunens ældre borgere.
Flere og flere ældre kan klare sig længere helt uden, eller med begrænset hjælp fra kommunen, hvilket er en glædelig udvikling. Desværre bliver det også misbrugt til at gennemføre nedskæringer, der også rammer ældre, som har brug for mere og bedre hjælp.
I forbindelse med vedtagelsen af budget 2015, blev det besluttet, at der skal udarbejdes en 10 års plan med forskellige forslag til tilpasning af servicen på området ved bl.a. at inddrage nye velfærdsteknologier, og et boost af tankerne om rehabilitering og mulighederne for at have et godt og rigt ældreliv. – Det er fint nok med en analyse, som giver os brugbar viden, men den skal ikke bruges til at finde besparelser på området.
I Hvidovre har vi råd til at skabe tryghed, og løbende forbedringer for de ældre.
Skriv et svar