Fortjener bedre end fortravlede jordmødre

Stine Roldgaard

Stine Roldgaard

Til årets sidste markedsdag ved rådhuset blev jeg spurgt om, hvordan hjemmefødsler kan blive en vindersag i den politiske valgkamp. Som stor fortaler for hjemmefødsler er det jo et let spørgsmål at besvare for mig, men hvad tænker alle I andre? I Hvidovre føder 1-3% af alle kvinder hjemme og det tal gælder også for resten af Danmark. De fleste vælger hjemmefødsel, fordi det giver dem tryghed at føde i eget hjem, hvor man er vært for jordemoderen og rammerne er kendte. Ro og forudsigelighed er gode medspillere til en fødsel og mange oplever det modsatte på hospitalet, hvor man feks aldrig ved hvem der kommer ind ad døren, når man ringer på klokken. Risikoen for ekstra og måske ikke helt nødvendige indgreb på den fødende og barnet er også større ved hospitalsfødsler.

Hvis man er en almindelig sund og rask kvinde med en normal graviditet, så er det videnskabeligt bevist, at hjemmefødsel er lige så sikkert som at føde på hospital. Både for mor og barn og nok også for far, men det er vist ikke undersøgt. For os i Hvidovre kan man sige, at vi har den ekstra luksus, at vi bor så tæt på fødegangen, at hvis der er optræk til det mindste uregelmæssige under fødslen, kan jordemoderen og en ambulance få os sikkert til hospitalet og lægehjælp på 10 minutter.

I disse tider hvor stress på føde- og barselsgangen, efterfødselsreaktioner og alverdens allergier og hospitalsinfektioner fylder så meget, kan det måske være ekstra givende at få lov at planlægge og udføre sin egen hjemmefødsel med kendt jordemoder og al den tid og ro i hjemmet, man har brug for. Vi ved, at tiden lige efter fødslen også er meget vigtig for mor og barn. Her knyttes nogle livslange bånd, og gennem amningen gives barnet en god start på livet. Det er fint at gøre det hjemmefra.

Vi bør være mere åbne om at hjemmefødsel er et ønske ALLE som udgangspunkt kan have – også praktiserende læger og jordemødre, som vejleder de gravide. Så giver vi mange mennesker chancen for at få en mindre sygeliggjort fødsel og en rolig start på livet som forældre i eget hjem.

Det er ikke fra min og SFs side et politisk krav eller ønske om at alle skal føde hjemme, der kan bestemt være gode grunde til IKKE at gøre det, hvis man har komplikationer i graviditeten eller føler sig mere tryg ved hospitalet. Men alle gravide bør have det frie oplyste valg. Som kandidat til Region Hovedstaden for SF i Hvidovre har jeg valgt at gøre hjemmefødslerne til en af mine mærkesager. Vi skal trods alt alle sammen fødes en gang, og vores mødre husker på fødslerne gennem hele livet. Spørg dem, hvis I er i tvivl.

Vi fortjener alle bedre end en fortravlet fødegang med 2% sparekrav fra regeringen og det gælder både fødende og personalet, der arbejder med de fødende. Ved at skille flere af de normale fødsler fra dem, der kræver lægeopsyn og hospitalsudstyr, frigør vi nogle ressourcer og giver de kommende forældre mulighed for at tage lidt mere ansvar, imens de professionelle selvfølgelig har styr på, at alt går som det skal med den forestående fødsel af en lille ny verdensborger. Hvis det ikke er en vindersag, så ved jeg ikke hvad er?

Stine Roldgaard

Som aktiv SF'er vil jeg særligt arbejde for et rart og fremtidssikret Hvidovre for børnefamilierne. Større forståelse for forskelligheder på tværs af etnicitet og religion, vi skal starte et sted, gerne med børnene. Cykelstier og gode parkeringsmuligheder for Hvidovres cyklister. Skolemad for alle – gerne vegetarisk, da det er nemmere, billigere og mest bæredygtigt for kommunen, naturlegeplads ved stranden – også for voksne motionister. Oprettelse af solceller, regnvandsanlæg og andre miljøvenlige tiltag på kommunens bygninger og gerne støtte til de boligejere, der vil være miljøvenlige Der er plads til flere SF medlemmer i Hvidovre. Jeg har stor respekt for jordens og menneskers ressourcer, og husker daglig, at ressourcer ikke behøver at være lig med materielle goder. Mærkesager: Børns vilkår, sikre hjemmefødsler og gode forhold for barslende, miljø på alle plan, dyrevelfærd, sund mad for alle der vil, skolemad så alle børn får mindst ét sundt og nærende måltid i samvær med andre, bybier, gode forhold for cyklister i Dk, ligestilling (men ikke på bekostning af de små børns trivsel), hjælp til de familier, der vil sløjfe brændeovne – de forurener for meget og vi har andre muligheder, der er mere miljøvenlige. Genbrug og bytte i stedet for udsmid og køb nyt i en uendelighed. Urban farming – også gerne i det små. Stop madspild – hold feks. høns ! CV: Stine Roldgaard født i 1972 Gift med Bent, mor til 5 fra 0-16 år Uddannet sygeplejerske i 1999 Har arbejdet på Rigshospitalet og Frederiksberg hospital inden for svangre og barselsspecialet Ansat på HVH som sygeplejerske og ammekonsulent Forældre og fødsel ammerådgiver Forfatter og medforfatter til ”Bogen om Hjemmefødsel” ”Alt om amning”, ”Kvinde kend din krop 2013”. Mor til fem aktive unger og direktør for en halv zoo i baghaven, som også fungerer som forsøgsstation for urban farming med højbede, drivhus, kompost og hønsehold.

Udgivet i Børn & unge, KV17, Læserbreve, Regionen, Sundhed

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*