Hvidovre får nu borgerdrevne forslag

Anders Wolf Andresen

Anders Wolf Andresen

I Hvidovre Avis den 17. juli får vi i et læserbrev en redegørelse for fortræffelighederne ved Uffe Elbæk som statsminister fra den alternative folketingskandidat, Sikandar Siddique. Et af hovedbudskaberne er, at vi skal have borgerdrevne forslag i kommunerne og Sikandar afslutter med spørgsmålet: “Skal Hvidovre Kommune være næste kommune, hvor borgerne selv kan stille forslag i byrådssalen?” Hertil kan jeg kun svare et rungende JA! For det vedtog vi i enstemmighed i kommunalbestyrelsen på det sidste møde inden sommerferien på baggrund af et forslag fra os i SF.

Modellen er i udgangspunktet ganske simpel: Hvis 500 borgere skriver under på et forslag, så kommer det til debat i kommunalbestyrelsen. Formålet er at inddrage borgerne mere i det lokale demokrati og få de idéer på banen som politikerne ikke lige selv får.

Vi er stolte i SF, og anerkender vores kollegaer i de politiske partier i kommunalbestyrelsen for, at de nu er gået med til at gennemføre borgerdrevne forslag.

SF har nemlig arbejdet for det i årevis og stillede forslaget for to år siden, men blev stemt ned. Lige inden sommerferien fik vi så vedtaget en principiel beslutning om at indføre borgerforslag. Administrationen skal derfor fremlægge et konkret forslag til, hvordan det kan gennemføres på baggrund af erfaringer fra kommuner som Rødovre og Albertslund.

Indførelsen af borgerdrevne forslag er i øvrigt, et gammelt SF-forslag som vi stillede i Folketinget helt tilbage i 1996-97, igen i 2004 og 2016.

Tilbage i 2016, hvor SF stillede forslaget i kommunalbestyrelsen her i kommunen, fik det ikke en god medfart. Jeg skrev på den baggrund et indlæg i september 2016 her i avisen, under overskriften “Giv borgerdrevne forslag en chance”, hvor jeg oplistede de fem misforståelser, jeg kunne se, der herskede i kommunalbestyrelsen på dette tidspunkt. Jeg afsluttede dengang mit indlæg med håbet om at: “Hvidovres kommunalpolitikere vil tænke sig om en ekstra gang, og lade borgerne komme mere til orde i den lokale politiske proces ved at åbne for borgernes mulighed for at stille forslag.” Og det vil de nu. Tak for det!

Et interessant spørgsmål er fortsat, hvor mange underskrifter, der skal til for, at et forslag bliver stillet i kommunalbestyrelsen. I SF foreslog vi 500, fordi det nogenlunde svarer til de 50.000, der gælder i forhold til Folketinget. Andre partier har foreslået henholdsvis 300 og 800. Det handler selvfølgelig om, hvor let eller svært det skal være at få ret til at få taget sin sag op i kommunalbestyrelsen. Så antallet af underskrifter mangler vi fortsat at beslutte. Men i øvrigt behøver et forslag jo ikke at samle alle underskrifterne før et kommunalbestyrelsesmedlem kan tage sagen op i kommunalbestyrelsen.

For SF er det vigtigste, at borgerdrevne forslag giver borgerne en direkte mulighed for at engagere sig i en sag, der ligger dem på hjerte i vores lokale demokrati. Vi skal nemlig være opmærksomme på den en truende tillidskløft mellem borgere og politikere. Derfor er det vigtigt, at det politiske arbejde bliver mere indrettet efter at behandle emner, der optager borgerne – også lokalt her i Hvidovre.

Så i stedet for at stille spørgsmålet, om vi skal have borgerdrevne forslag, for det har kommunalbestyrelsen besluttet, at vi får, så vil jeg opfordre borgerne til at tænke over, hvad de vil bruge deres nye demokratiske mulighed til her i Hvidovre. Har du et forslag, du brænder for at få sat på den lokalpolitiske dagsorden?

Anders Wolf Andresen

Medlem af SFU/SF Siden 2000. Valgt til kommunalbestyrelsen i 2009. Statskundskaber. Udviklingskonsulent i Kalundborg Kommune på Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedsområdet. Jeg brænder for SF’s folkesocialistiske værdier - og jeg arbejder benhårdt for at føre dem ud i livet som kommunalbestyrelsesmedlem. Jeg håber at kunne fortsætte arbejdet med at gøre Hvidovre til en mere grøn og progressiv velfærdskommune, der tager sig godt af både børn, ældre, socialt udsatte og miljøet.

Udgivet i Borgerinddragelse, Demokrati, Forslag, Kommunalbestyrelsen, Læserbreve

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*