Dit tøj sviner!

Tøjbyttere

Tøjbyttere

Vidste du, at vores tøjforbrug er én af vores store klima- og miljøsyndere?

Vi er gode til at sende vores aflagte tøj til genbrug, faktisk kommer 44% videre. Der ryger dog også stadig tøj i skraldespanden, som ellers kunne have været blevet genbrugt – og så har du helt sikkert også noget tøj liggende derhjemme, som du egentlig er holdt op med at bruge, og som i stedet kunne bruges af andre.

I søndags var SF Hvidovre værter for et meget velbesøgt tøjbyttearrangement i Lille Friheden. Gennem et par måneder har Stine Roldgaard forberedt et brag af en festlig dag og med et godt bidrag fra SF i Region Hovedstaden var det muligt at forkæle alle gæster med kaffe, te og hjemmelavede isvafler, flødeboller og romkugler fra den lokale bager Claes.

Arrangementet var annonceret på Facebook med det hovedformål at samle mennesker om noget fornuftigt, og her er tøjbytte på flere planer rigtig godt. Dels er der fællesskabet og glæden ved at give og modtage uden at blande penge ind i billedet, og dels er der den absolut gunstige effekt på miljøet, når man vælger at bruge tøjet op i stedet for at smide det væk…

Der var besøg af både Regionsrådsmedlem Karoline Vind og Marianne Bigum, Folketingskandidat for SF i Københavns Omegn og tidligere nordisk formand for affaldsområdet under Nordisk Ministerråd, og Marianne fortalte:

– De nordiske miljøstyrelser har i mange år haft fokus på miljøpåvirkningerne af vores tekstilforbrug og -affald. Jeg havde i den nordiske affaldsgruppe fornøjelsen af at stå i spidsen for flere projekter om hvad vi kan gøre for at løse miljøproblemerne. Èt af projekterne handlede om at undersøge miljøpåvirkningerne af vores tøj når det bliver til affald. Her var det tydeligt at genbrug virkelig er det, som batter. Det gør ikke bare en lille forskel, men en stor forskel for miljø og klima.

Stine Roldgaard, som tidligere har afholdt tøjbyttearrangementer under lidt mere private former, kunne konstatere at humøret og lysten til at bytte og dele med andre og også fremmede mennesker ser ud til at være stigende. For nogle måske mere af nød end lyst, og det er en skam. Ikke at nogen skal skamme sig over at have for lidt, men en stor skam, at vi er kommet derud, hvor almindelige mennesker risikerer at lande i fattigdom og ikke have råd til mad og tøj til sig selv og deres børn.

Derfor var det også meget nærliggende, at alt det dejlige overskydende tøj kunne komme i sække og blive kørt til Avedøre til butikken ”Genbrug Cafe Biksen” som laver et stort lokalt arbejde for beboerne i Avedøre Stationsby til kulturelle og sociale formål.

Flere spurgte til, hvornår næste arrangement skulle holdes og som Stine siger: ”Bolden er givet op og alle med tid og overskud er mere end velkomne til at tage initiativ til endnu en omgang. Men det kræver lidt tid og overskud og gerne en håndfuld stabile hjælpere. Det var dejligt med de gode faciliteter i Lille Friheden og alle kunne komme til både med barnevogne og kørestole, det er tæt på offentlig transport og med gode parkeringsmuligheder, så det sted kan varmt anbefales”.

Stine Roldgaard

Som aktiv SF'er vil jeg særligt arbejde for et rart og fremtidssikret Hvidovre for børnefamilierne. Større forståelse for forskelligheder på tværs af etnicitet og religion, vi skal starte et sted, gerne med børnene. Cykelstier og gode parkeringsmuligheder for Hvidovres cyklister. Skolemad for alle – gerne vegetarisk, da det er nemmere, billigere og mest bæredygtigt for kommunen, naturlegeplads ved stranden – også for voksne motionister. Oprettelse af solceller, regnvandsanlæg og andre miljøvenlige tiltag på kommunens bygninger og gerne støtte til de boligejere, der vil være miljøvenlige Der er plads til flere SF medlemmer i Hvidovre. Jeg har stor respekt for jordens og menneskers ressourcer, og husker daglig, at ressourcer ikke behøver at være lig med materielle goder. Mærkesager: Børns vilkår, sikre hjemmefødsler og gode forhold for barslende, miljø på alle plan, dyrevelfærd, sund mad for alle der vil, skolemad så alle børn får mindst ét sundt og nærende måltid i samvær med andre, bybier, gode forhold for cyklister i Dk, ligestilling (men ikke på bekostning af de små børns trivsel), hjælp til de familier, der vil sløjfe brændeovne – de forurener for meget og vi har andre muligheder, der er mere miljøvenlige. Genbrug og bytte i stedet for udsmid og køb nyt i en uendelighed. Urban farming – også gerne i det små. Stop madspild – hold feks. høns ! CV: Stine Roldgaard født i 1972 Gift med Bent, mor til 5 fra 0-16 år Uddannet sygeplejerske i 1999 Har arbejdet på Rigshospitalet og Frederiksberg hospital inden for svangre og barselsspecialet Ansat på HVH som sygeplejerske og ammekonsulent Forældre og fødsel ammerådgiver Forfatter og medforfatter til ”Bogen om Hjemmefødsel” ”Alt om amning”, ”Kvinde kend din krop 2013”. Mor til fem aktive unger og direktør for en halv zoo i baghaven, som også fungerer som forsøgsstation for urban farming med højbede, drivhus, kompost og hønsehold.

Udgivet i Økologi, Bæredygtighed, Begivenheder, Genbrug, Miljø

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*