
Anders Wolf Andresen
Vi har kæmpet hårdt for den nære velfærd og er lykkedes med næsten at halvere besparelserne fra omkring 100 mio. kr. til ca. 55 mio. kr. Det er vigtigere for SF at få konkret indflydelse på velfærden i borgernes hverdag end at sidde med rene hænder på sidelinjen.
Kommunen har simpelthen ikke indtægter nok til de udgifter vi har. Det var ikke nogen rar situation at stå i forud for budgetlægningen.
Det er vigtigt for SF at vi ikke skærer mere end højst nødvendigt. Vi vil ikke fylde kommunekassen på ryggen af fyrede pædagoger, og det er her SF’s tre mandater i kommunalbestyrelsen har gjort en forskel! Sparekniven ville utvivlsomt have skåret alt for dybt, hvis borgmesteren skulle have fundet sit flertal andre steder.
Vi ville egentlig gerne have hævet skatten lidt i stedet for at skulle spare så meget. Desværre forhindrede den højreorienterede regering den mulighed ved at melde ud, at den ville tage alle de penge, der kom ind på at hæve skatten. Samtidig, så er vi med budgettet oppe og ramme det såkaldte “service-loft”, så selvom vi havde flere penge, så må vi ikke bruge dem.
Regeringen har altså sammen med Dansk Folkeparti på Christiansborg besluttet at kommunerne skal fyre hjemmehjælpere, pædagoger og skolelærere i stedet for at vi alle sammen betalte en lille bitte smule mere i kommuneskat.
I SF mener vi, at vi har fået det bedste ud af en møgsituation. Vi har kun skåret det, der lige var nødvendigt, for at genoprette balancen i vores fælles kommunekasse, og under de vanskelige vilkår er vi i SF tilfredse med, at vi rammer “det sorte nul” på bundlinjen.
SF er også tilfreds med, at budgetaftalen er 4-årig. Det giver størst mulig stabilitet, tryghed og sikkerhed om den nære velfærd. Det skal være slut med budget-chokterapi for borgere og medarbejdere. Hvis der kommer flere penge i kassen end vi har regnet med de næste år, så vil vi i SF arbejde for at få fjernet flere af besparelserne.
Der er dog også en række gode tiltag i aftalen: Kommunen skal arbejde med gratis psykologhjælp til unge, bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær på ældreområdet, færre vikarer i skolerne, helhedsplan for havnen samt en grøn pulje til institutioner og borgergrupper. Endelig er det vigtigt, at vi har aftalt, at finansiere den nye “Kulturgård” i bymidten af vores hjemfaldsmidler i kommunekassen, så vi ikke skal skære på børn og ældre for at få bygget den.
SF er ærgerlige over, at det ikke har været muligt at undgå specielt besparelserne på børn og ældre samt handicapområdet og forenings- og idrætsområdet. Der er i virkeligheden på disse områder behov for flere ressourcer, end de har i dag, men vi kan ikke bruge flere penge end vi har. Vi kommer til at holde skarpt øje med, hvordan det kommer til at gå fremover, og med hver en krone ekstra, der måtte vise sig, vil vi kæmpe for at fjerne besparelser på disse områder.
Kommunerne sidder i en hård, økonomisk skruetvinge mellem den højreorienterede regering og nødvendige udgifter til flere børn og ældre. Derfor kan vi håbe på en ny regering efter folketingsvalget, men vi kan jo ikke lægge budget efter det.
Jeg vil derfor blot sige, til enhver, der vil stemme på de højreorienterede partier til Folketingsvalget, så det er typer som Lars Løkke og Joachim B. Olsen, der sidder og bestemmer, tænker sig om en ekstra gang inden man så brokker sig på Facebook og i læserbreve over nedskæringer på daginstitutioner og plejehjem.
I Hvidovre har vi nu, med det budgetforlig SF er en del af, brugt hver en krone, der var, på velfærd. Og finder vi flere penge, så vil det være SF’s indstilling at de skal gå til at fjerne besparelser på børn og ældre.
Som jeg sagde i min tale til 1. behandlingen af budgettet:
Når vi skal ud og spare omkring op til 100 mio. kr. på driften, så var det derfor også et pejlemærke for SF i budgetforhandlingerne at det ikke blev en bevidstløs %-nedskæring, der bare køres ned over børnehaver og plejehjem.
SF gik efter at gøre besparelserne mindre på de bløde områder i særligt Børne- og Uddannelsesudvalget og Ældre- og Sundhedsudvalget mod at finde pengene andre steder. Det lykkedes.
På Børne- og Uddannelsesudvalgets område er er besparelserne næsten reduceret til ⅓ af det oprindelige oplæg fra direktionen – og alene på skolerne er besparelserne reduceret fra 14 mio. kr. til 4 mio. kr. i 2019.
Vi ved godt at vi ikke skaber balance i kommunens budget uden det kommer til at gøre ondt, rigtigt ondt. Men nogle ting ville vi have sværere ved at leve med end andre.
Som jeg sagde: Jeg og de andre SF’ere gik ikke ind i politik for at skære ned. Vi gik ind i politik, fordi vi har nogle drømme for hvordan vi gerne vil forbedre vores by og fællesskab i Hvidovre med max. 24 elever i klasserne, gratis psykologhjælp, fleksibel arbejdstid til de ansatte, en bedre og mere værdig ældrepleje, metro til Hvidovre, mere fartdæmpning i vores boligkvarterer osv.
Derfor er SF også glade for at 12 spareforslag på børne- og uddannelsesområdet blev helt eller delvist fjernet med budgetforliget. I forhold til direktionens oprindelige besparelseskatalog har vi været med til at fjerne nedskæringer for 17 mio. kr. på børn- og skoleområdet. Mange stillinger i skoler, SFO’er og daginstitutioner er reddet.
Hvis der viser sig flere penge i budgettet end vi har regnet med, så vil SF særligt arbejde for helt at fjerne spareforslag 36 om tidligere overgange fra daginstitution til børnehave, der reelt bare betyder at der skal være færre pædagoger til vores børn. I SF mener vi faktisk at der skal være flere pædagoger, så her vil vi sætte ind med hver en bøjet fem-øre vi kan finde.
Findes der penge til at få den besparelse helt væk, så vil vi arbejde på at få rammebesparelsen på skolerne, N97, helt væk. Vi lykkedes med at få den helt væk i 2019 og kraftigt reduceret i efterfølgende år, men vi ønsker os i SF at den skal helt væk. Skolerne har ikke brug for færre penge – tværtimod.
Så kan jeg læse i avisen i dag, at Venstre og Konservative er kede af deres konstituering med borgmesteren og socialdemokratiet og at det var vigtigere for borgmesteren at tilgodese SF’s synspunkter i budgettet end at få konstitueringspartierne Venstre og Konservative med.
Nu kan jeg forstå, at den konstitueringsaftale kun fordelte de velbetalte poster og indeholder ingen politik. Det viser forskellen til, hvordan vi tænker politik i SF. I SF vægter vi altid konkret politisk indflydelse over velbetalte taburetter. I SF er vi ikke i politik for pengenes skyld. Og når det er sagt, så stemte vi jo i SF for borgmesteren under konstitueringen, så der vil altid være mulighed for et rødt flertal bag borgmesteren i denne periode.
SF gik seriøst til arbejdet i budgetforhandlingerne, hvor vi i stedet for at gennemføre mange af vores politiske drømme, konstaterede at det var tid til at rette op på kommunens økonomi.
Afslutningsvist vil jeg kvittere for borgmesterens arbejde med den fire-årige aftale om budgettet og samarbejdet til de øvrige forligspartier i bestræbelserne på at skrue et budget for vores kommune sammen.
Skriv et svar