Kontanthjælps-loftet udtryk for uansvarlig socialpolitik

Serdal Benli

Serdal Benli

Inden den siddende regering kom til, var fattigdommen i Danmark faldende. Med regeringens genindførsel af fattigdomsydelserne vil fattigdommen i Danmark stige markant og det kommer især til at gå ud over børnene. Det er estimeret af AE, at der lige nu er 64500 fattige børn i Danmark, et tal der er stigende så flere og flere børn i Danmark i fremtiden vil blive betegnet som fattige. Det er hverken en god eller ansvarlig socialpolitik, og vi kan ikke lade denne forringelse af børns vilkår stå til. Det er dystre forhold som vi er vidne til. Børnefattigdom stiger og det især her på vestegnen. For eksempel er hvert tiende barn i Brøndby pt i fattigdom, men Ishøj, Høje Taastrup og Albertslund også er hårdt ramt. I Hvidovre er der lige nu næsten 500 børn der lever i fattigdom. Det er den helt konkrete konsekvens af regeringens og DF’s politik. Næsten 500 børn der i Hvidovre ikke på lige fod med deres jævnaldrende kan deltage i alt fra fødselsdage til foreningsaktiviteter. Som måske må gå sultne i seng.

Thorning-regeringen afskaffede fattigdomsydelser som kontanthjælpsloftet og “starthjælp” til flygtninge og indvandre, som Fogh-regeringen havde indført i nullerne. Mange mennesker og især børnefamilier fik da et pusterum og skulle ikke, i så høj grad, bekymre sig om hvorvidt de kunne betale for børnenes sociale aktiviteter, oplevelser og andre ting, der giver børn en fornemmelse af tilhørsforhold og sammenhold med deres jævnaldrende. Disse bekymringer er nu igen blevet en realitet.

Regeringens budskab med genindførslen af kontanthjælpsloftet er, at det skal kunne betale sig at arbejde. Hvis det ikke lykkes for forældrene at komme tilbage på arbejdsmarkedet, er det børnene der lider under den manglende vilje til hjælp fra regeringen. I velfærdsstaten Danmark er det et meget stort problem, at lade så mange børn tilbage i fattigdom. Her tænkes ikke kun på de afsavn fattige børn må finde sig i, men også på de sociale konsekvenser det har for børnene og for vores samfund i fremtiden.

De fattige børn har ikke andre muligheder end at stå på sidelinjen og se på, fordi de kommer fra kår hvor der ikke er råd og hvor regeringen ikke mener der er et problem. Et kontanthjælpsloft der skal få folk i arbejde og bidrage til vækst i økonomien er et problem, når det svigter de svageste og gør 64500 børn fattige under det. At vende det blinde øje til så mange børn i fattigdom og i stedet tale om vækst er uansvarligt. Der skal i stedet findes en løsning, også en, der ikke indebærer at frivillige og filantroper går ind og overtager den opgave ansvarlige politikere forventes at varetage.

Højrefløjen mener at kontanthjælpsloftet er god socialpolitik – det må undre! De rammer ganske rigtig de mennesker de gerne vil have ud i arbejde, men de rammer også børnene. Ifølge regeringens egne tal er 600 kommet i arbejde som følge af kontanthjælpsloftet. Det er bestemt ikke imponerende. Konsekvensen af kontanthjælpsloftet er ikke alene, at familier der i forvejen er dårligt stillede bliver fattigere, men det rammer også børnene med store konsekvenser for deres barndom og deres fremtid. Antallet af børn under fattigdomsgrænsen steg med 10.500 børn alene i 2016. Det er en rekordstor stigning i børnefattigdommen og skyldes i høj grad kontanthjælpsloftet. De som skal være med til at føre Danmark videre, efterlader regeringen på perronen. Hvordan kan det være en god eller ansvarlig socialpolitik? Jeg tror gerne at de næsten 500 børn og deres forældre i Hvidovre vil høre svaret på det spørgsmål.

Udgivet i Økonomi, Børn & unge, Fattigdom, FV19, Læserbreve, Ulighed

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*

SF Hvidovre i pressen
  • Budget 2020 skydes i gang på markedsdagen
    Hvidovre Avis 25. juni 2019
    Skal der flere pædagoger i dine børns daginstitution? Skal der udliciteres mere, så vi kan sætte skatten ned? Få svar på disse spørgsmål og meget mere, når SF og Venstre på lørdag den 29. juni kl. 10.30 skyder debatten om kommunens budget for 2020 i gang på Kæmpernes Markedsdag foran Hvidovre Rådhus. Det foregår i SF’s telt og de to debattører er kommunalbestyrelsesmedlemmerne Torben Nowicki Rasmussen fra Venstre og Anders Wolf Andresen fra SF. Kom og stil dit spørgsmål eller fortæl hvad du synes skattekronerne skal bruges på næste år.
  • 21-årige Kira bliver yngste dansker i Bruxelles: ”Det er helt vildt”
    Lorry 27. maj 2019
    - Det bliver vildt, og jeg er lidt i chok. Sådan lyder de første ord, fra SF’eren Kira Peter-Hansen i telefonen mandag aften. For kort tid siden modtog hun nyheden om, at partifællen Karsten Hønge, der er politisk ordfører i Folketinget, har takket nej til plads i EU-Parlamentet - også selv om folketingsvalget først afgøres 5. juni. I stedet går pladsen altså til 21-årige Kira Peter-Hansen, der til daglig er studerende. Dermed bliver hun det yngste danske medlem nogensinde, og måske bliver hun endda det yngste medlem i hele Europa.