Børn overflyttes for tidligt til børnehave

Kristine Amalie Rostgård

Kristine Amalie Rostgård

Vi har via de sociale medier adspurgt forældre i Hvidovre om, hvornår deres børn blev flyttet i børnehave, og om en evt. tidlig overflytning har været efter eget ønske. Vi blev en smule overraskede, da forældre meldte, at deres børn var blevet overflyttet til børnehave helt ned i alderen 2 år og 6 måneder uden forældrenes ønske om dette. Her var der vel at mærke ikke tale om overflytning til en overgangsgruppe, men i stedet direkte i børnehave, hvilket selvfølgelig har gjort indtryk på os.

Den generelle børnehavealder i Hvidovre er i dag 2 år og 10 måneder, hvilket i sig selv er en tidlig start på børnehavelivet.

Kristine Amalie har i sin tid i #HvorErDerEnVoksen stødt på flere forældre der især frygter den dag deres børn skal starte i børnehave. Der nu efter reglerne er i alderen 2 år og 10 måneder, sat ned fra 3 år. Den 2 måneders forskel lyder måske ikke af meget, men der sker meget i barnets udvikling i de første år – også på månedsbasis. Derudover er det anseelig andel af barnets liv. At sænke børnehavealderen er en tendens, som flere eksperter advarer imod.

Sara Benzon

Sara Benzon

Normeringen i børnehaverne er langt mere sparsomme end i vuggestuerne, og flere forældre oplever, at det giver mange udfordringer især i overgangen til børnehaven, idet børnene ikke er børnehaveparate. Flere eksperter advarer af samme årsag imod at sænke børnehavealderen; herunder eksempelvis Charlotte Ringsmose, professor og forsker i dagtilbud på Aalborg Universitet.

Vi er glade for at især SF på Christiansborg har kæmpet børnenes sag, og fået vedtaget, at normeringen fra 2024 vil følge børnene over i børnehaven indtil de fylder 3 år, hvilket vil gøre det ufordelagtigt for kommunerne at flytte børnene tidligt i børnehave. Det er et stort fremskridt! Vi ønsker dog i SF Hvidovre, at vi viser os som ‘Børnenes og familiernes kommune’, lytter til eksperternes vurdering og ser nødvendigheden af igen at hæve børnehavealderen til 3 år – og hellere i dag end i morgen!

Udgivet i Børn & unge, Læserbreve, Velfærd

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*